چرا و چه زمانی باید تایرهای خود را تعویض کنید؟

نقشه راه شما برای تعویض ایمن و کارآمد لاستیک

آیا می‌دانید چه زمانی باید لاستیک‌های خود را تعویض کنید؟ نگران نباشید، این کار به پیچیدگی که فکر می‌کنید نیست. در بیشتر موارد، تشخیص زمان تعویض لاستیک فقط به یک نگاه دقیق و شاید کمک یک سکه مسی نیاز دارد.

این راهنما تمام اطلاعات لازم برای ارزیابی دقیق لاستیک‌های شما، نکاتی برای انتخاب لاستیک جدید و تعیین زمان تعویض تایرها را به شما می‌دهد.

سه نگرانی اصلی مربوط به تعویض لاستیک عبارتند از:

  • چه زمانی باید لاستیک‌های خود را تعویض کنید؟
  • چرا باید لاستیک‌های خود را تعویض کنید؟
  • چه عواملی را هنگام انتخاب لاستیک جدید باید در نظر بگیرید؟

 

در این راهنمای تعویض لاستیک، به این سوالات و موارد دیگر پاسخ خواهیم داد تا بتوانید با اطمینان لاستیک‌های خود را با بهترین انتخاب برای نیازهای رانندگی، آب و هوای محلی و ایمنی خودرو خود تعویض کنید.

چه زمانی باید لاستیک‌های خود را تعویض کنید؟

رایج‌ترین سوال مردم این است که “لاستیک‌ها را چند وقت یک‌بار باید تعویض کرد؟”

به طور کلی، دو عامل بر زمان تعویض لاستیک تأثیر می‌گذارند: سایش و عمر مفید.

  • سایش لاستیک: همه لاستیک‌ها در نهایت شروع به سایش می‌کنند. نحوه سایش لاستیک می‌تواند نشان‌دهنده مشکل در تنظیم فرمان یا فشار باد تایر باشد. آج لاستیک باید به طور یکنواخت در کل لاستیک ساییده شود نه در داخل یا خارج لاستیک. سایش لاستیک‌های شما صرف نظر از اینکه راننده خوبی هستید یانه، اتفاق می‌افتد، اگرچه در صورت عدم مراقبت مناسب از لاستیک‌ها می‌تواند سرعت یابد.

اکثر لاستیک ها دارای نشانگرهای سایش آج (Tire Tread Indicators) هستند که در لاستیک نزدیک لبه بیرونی لاستیک تعبیه شده است. هنگامی که آج شما فرسوده می شود، این نشانگرها به راحتی قابل مشاهده خواهند بود و همچنین صدای آزاردهنده ای در جاده ایجاد می کنند تا از شما بخواهند بررسی کنید. می‌توانید نمونه‌ای را در بالا ببینید (لاستیک نو در سمت چپ، لاستیک فرسوده در سمت راست). سر و صدا را نادیده نگیرید برو لاستیک نو بگیر

  • عمر لاستیک: پیر شدن لاستیک زمانی اتفاق می‌افتد که اجزای تایر، از جمله مواد لاستیک، با گذشت زمان شروع به تغییر کنند. این امر می‌تواند به دلیل تأثیرات محیطی، شرایط نگهداری، میزان استفاده از تایر هنگام رانندگی یا عدم استفاده از تایر رخ دهد.
  • البته، ممکن است تشخیص دقیق زمان سایش و عمر لاستیکی که دیگر برای رانندگی ایمن نیست و نیاز به تعویض دارد، دشوار باشد. اگر می خواهید بدانید که “چگونه بفهمم لاستیک‌های من منقضی شده‌اند؟” سوال بهتر این است که “لاستیک‌های من چند سال دارند و چه زمانی باید آن‌ها را عوض کنم؟” برای پاسخ به این سوال، وقت آن است که یاد بگیرید چگونه تاریخ تولید تایرهای خود را بخوانید!

هر لاستیک تاریخ ساخت آن را تا هفته و سال نشان می‌دهد. این تاریخ می‌تواند به شما کمک کند تا بفهمید لاستیک‌های خود را چند وقت یک‌بار باید عوض کنید، حتی اگر متخصص نباشید.

عمر مفید لاستیک چقدر است؟

استانداردهای صنعت می‌گویند که باید به طور متوسط ​​لاستیک‌های سواری و شاسی بلند را در طول شش سال و قبل از ده سالگی تعویض کنید. زمان‌بندی به میزان زیادی به نحوه استفاده از لاستیک‌ها و شرایط سخت آب و هوایی بستگی دارد. نحوه نگهداری خودرو نیز می‌تواند بر زمان نیاز به تعویض لاستیک تأثیر بگذارد.

اگر لاستیک شما در تست سکه موفق شد و بازرسی بصری هیچ ترک یا آسیبی را نشان نداد، اما لاستیک ۶ تا ۱۰ سال سن دارد، عاقلانه‌ترین کار این است که آن را توسط یک تعمیرکار بررسی کنید تا مشخص شود که آیا نیاز به تعویض دارید یا خیر.

چرا باید لاستیک‌های خود را تعویض کنید؟

تشخیص اینکه لاستیک‌ها را چه زمانی باید تعویض کنید، فقط به مراقبت خوب از خودرو و جلوگیری از هزینه های گزاف مربوط نمی‌شود؛ لاستیک‌ها بخش مهمی از ایمنی خودروی شما هستند.

 

 

لاستیک‌های فرسوده یا قدیمی می‌توانند منجر به مشکلات مختلفی شوند، از جمله:

  • چسبندگی جاده‌ای به دلیل ساییدگی آج به خطر می‌افتد
  • ترکیدگی لاستیک که باعث توقف یا حتی تصادف می‌شود
  • مشکل در توقف و ترمزگیری موثر

 

علاوه بر این، مشکلات تراز و بالانس چرخ نه تنها باعث سایش غیرعادی و زودرس لاستیک می‌شود، بلکه می‌تواند مشکلات بیشتری برای خودروی شما ایجاد کند و منجر به تعمیر خودرو شود. سالانه تعداد زیادی تصادف مرتبط با لاستیک در جاده رخ می‌دهد. تعمیر و نگهداری لاستیک را به عنوان کاری که فقط “افراد اهل ماشین” انجام می‌دهند، نادیده نگیرید. هر راننده‌ای باید به سلامت و ایمنی سرنشینان و وسایل نقلیه خود اهمیت دهد.

چه عواملی می توانند به لاستیک‌ها آسیب برسانند؟

بسیاری از افراد می‌پرسند: “لاستیک‌ها به طور متوسط ​​چقدر دوام می‌آورند؟

مشکل این است که به دلیل عوامل مختلفی که می‌تواند منجر به تعویض لاستیک شود، پاسخ مشخصی برای این سوال وجود ندارد. این عوامل عبارتند از:

 

  • طراحی لاستیک توسط سازنده (برخی از لاستیک‌ها برای طی کردن ۷۰،۰۰۰ مایل ساخته شده‌اند و برخی دیگر ۴۰،۰۰۰ مایل دوام می‌آورند، بنابراین زمان استفاده آن‌ها بسیار متفاوت خواهد بود)
  • عدم توجه به نگهداری ضروری لاستیک (چک کردن فشار باد، چرخش لاستیک‌ها، تراز، سایش قابل مشاهده و غیره)
  • استفاده نکردن از لاستیک‌های مناسب برای فصول و زمین‌های مختلف
  • چاله‌ها، موانع، جدول‌ها، اشیاء تیز و دست‌اندازها
  • شرایط آب و هوایی (گرمای شدید یا سرمای شدید می‌تواند باعث سایش و پارگی شود)
  • ترمزگیری یا شتاب بیش از حد
  • رانندگی طولانی مدت با سرعت بالا

 

هر راننده با شرایط مختلفی روبرو است و از خودروهای خود مراقبت متفاوتی می‌کند. نکته اصلی این است که باید از عادات رانندگی، محیط و لاستیک‌های خود آگاه باشید تا مطمئن شوید که در صورت لزوم لاستیک‌های خود را تعویض می‌کنید.

 

نشانه های نیاز به تعویض شدن لاستیک

نکات زیر به شما کمک می‌کند تا مشخص کنید لاستیک‌های شما فرسوده شده‌اند و باید به زودی تعویض شوند. اگرچه همیشه بهتر است برای لاستیک‌ها از کمک حرفه‌ای استفاده کنید، اما این موارد نشانگر خوبی برای شروع تحقیق در مورد لاستیک‌های جدید برای خودروی شما هستند.

سایش آج: لاستیک زمانی ناایمن در نظر گرفته می‌شود که آج آن به 1.66 میلی متر کاهش یابد. با استفاده از روش تست سکه یا گیج عمق آج، می‌توانید عمق آج را برای تعویض لاستیک شناسایی کنید. بسیاری از افراد از ما می‌پرسند: “آیا تست سکه برای لاستیک‌ها دقیق است؟” در بیشتر موارد، تست سکه بسیار قابل اعتماد است. ما تشویق می‌کنیم از آن به عنوان نقطه شروع استفاده کنید.

 

تاول و برآمدگی:  برآمدگی روی لاستیک معمولاً نشان‌دهنده آسیب دیدن قاب داخلی سفت لاستیک است که باعث می‌شود فشار هوا به لایه‌های بیرونی انعطاف‌پذیر لاستیک برسد. هر لاستیکی با برآمدگی یا تاول در دیواره جانبی باید بلافاصله تعویض شود، حتی اگر وضعیت آج قابل قبول باشد.

 

لرزش:  اگر لاستیک‌های شما به طور ناهموار ساییده شده‌اند، ممکن است هنگام رانندگی لرزش را در فرمان احساس کنید. لرزش همچنین می‌تواند ناشی از تنظیم نامناسب فرمان باشد، بنابراین ضروری است که یک متخصص علت لرزش را تعیین کند.

 

بریدگی یا ترک خوردگی دیواره جانبی:  سن لاستیک علت رایج ترک خوردگی دیواره جانبی لاستیک است. تمام لاستیک‌ها در معرض شرایط سخت مختلف قرار دارند، بنابراین لاستیک موجود در تایرها به طور طبیعی با گذشت زمان تخریب می‌شود. تصور کنید یک کش قدیمی شکننده و به راحتی شکسته می‌شود. همین اثر روی لاستیک‌ها نیز اتفاق می‌افتد، حتی اگر لاستیک‌ها استفاده نشوند و در جایی نگهداری شوند که ترک خوردگی ایجاد نشود. معمولاً ترک خوردگی ناشی از نور خورشید، گرمای بیش از حد، مواد سطح جاده و قرار گرفتن در معرض ازون است. برعکس، برش‌ها معمولاً ناشی از نیرو هستند – مانند برخورد با سنگ یا چیزی تیز.

 

میخ یا سنگ‌های جاسازی شده : اگر چیزی در لاستیک فرو رفته است، باید فوراً مشکل را برطرف کنید. حتی اگر سوراخ باعث نشت بیش از حد نشود، نادیده گرفتن لکه‌ای مانند میخ می‌تواند بعداً برای راننده مشکل ایجاد کند. رطوبت می‌تواند وارد لاستیک شده و باعث زنگ زدگی قطعات فولادی شود. وسایل جاسازی شده می‌توانند ناحیه لاستیک را ضعیف کرده و در صورت عدم رسیدگی سریع منجر به ترکیدگی خطرناک شوند.

 

آسیب دیدنی: الگوهای سایش غیر طبیعی می‌تواند نشان دهنده نامناسب بودن تراز چرخ‌ها، فشار باد نامناسب، نیاز به چرخش لاستیک یا شاید همه موارد فوق باشد.

 

کلاهک‌های سوپاپ آسیب دیده : اگر نتوانید درپوش را به اندازه کافی سفت کنید، به طور مداوم شل می‌شود. اگر خیلی سفت باشد، ممکن است رزوه روی ساقه جدا شود. کلاهک سوپاپ آسیب دیده می‌تواند باعث نشت هوا شده و اجازه ورود خاک، رطوبت و آلودگی به لاستیک را می‌دهد.

 

چگونه لاستیک جایگزین انتخاب کنیم؟

پس از مشخص کردن زمان تعویض لاستیک‌ها، متوجه خواهید شد که انتخاب لاستیک جایگزین کمی زمان‌بر است. باید با ارزیابی عادات رانندگی، انواع زمین و فصول رانندگی خود شروع کنید تا مشخص کنید چه چیزی را در یک لاستیک نیاز دارید. بهتر است عملکرد، طول عمر، هندلینگ، سواری، صدا و هر دسته دیگری را که متوجه شده‌اید، ارزیابی کنید.

 

پس از آن، می‌توانید سبک رانندگی خود را با نوع لاستیک مناسب تطبیق دهید. برای کمک به شروع تحقیقات خود، می توانید انواع تایر فصلی (تابستانی، زمستانی و چهارفصل) را بر اساس شرایط جاده محل رانندگی خود، بررسی کنید. به علاوه با توجه به عادات رانندگی خود نوع تایر مربوطه را بر اساس عملکردشان ( تایر با کارایی بالا، تایر گردشگری و … ) انتخاب کنید. پارامتر دیگری که به انتخاب تایر مناسب کمک میکند، استانداردهای درجه‌بندی کیفیت لاستیک (UTQG)است. این پارامتر با ارائه شاخص های سایش، دما و کشش به انتخاب لاستیک باکیفیت تر کمک می کند.

آیا خرید لاستیک‌های دست دوم به جای خرید لاستیک نو عاقلانه است؟

برخی از افراد برای صرفه‌جویی در هزینه تعویض اولیه به سراغ لاستیک‌های کارکرده می‌روند. با این حال، این استراتژی می‌تواند خطرناک باشد، حتی اگر در ابتدا باعث صرفه‌جویی در هزینه شود.

در اینجا برخی از مشکلاتی که ممکن است هنگام خرید لاستیک‌های دست دوم به عنوان جایگزین با آن‌ها مواجه شوید، آورده شده است:

  • هیچ تضمینی وجود ندارد که لاستیک‌ها برای فروش مجدد ایمن تشخیص داده شده باشند.
  • تمام آسیب‌های وارد شده به لاستیک‌های قدیمی قابل مشاهده نیست، بنابراین نمی‌توانید آن‌ها را با چشم بررسی کنید.
  • توانایی ترمزگیری لاستیک ممکن است به خطر بیفتد و منجر به لغزش خطرناک شود.
  • ترکیدن لاستیک با لاستیک کارکرده ممکن است بیشتر باشد.

تعویض لاستیک‌های زاپاس

در نهایت، مردم معمولاً هنگام تصمیم‌گیری برای تعویض لاستیک‌ها به لاستیک‌های زاپاس خود توجه نمی‌کنند. از آنجایی که این تایر زیاد استفاده نمی‌شود، مردم تصور می‌کنند که دچار سایش و پارگی نمی‌شود و نیازی به تعویض ندارد.

با این حال، حتی لاستیک‌های زاپاس نیز باید پس از مدت زمان مشخص تعویض شوند. قبل از تصمیم‌گیری برای تعویض نکردن آن، تاریخ تولید را روی لاستیک زاپاس بررسی کنید.  فقط به این دلیل که از لاستیک استفاده نشده است، لزوماً به این معنی نیست که از ترک خوردگی یا بریدگی و همچنین سایر مشکلاتی که با افزایش سن همراه است محافظت می‌شود.

چه لاستیکی استفاده شده باشد یا نشده باشد، طول عمر آن می‌تواند تحت تأثیر شرایط نگهداری و مراقبت قرار گیرد. فرض کنید می‌دانید که وسیله نقلیه خود را برای مدتی پارک می‌کنید. در این صورت، محافظت از لاستیک‌ها در برابر آفتاب و انجماد ایده خوبی است. اگر لاستیک‌های زمستانی یا تابستانی را نگهداری می‌کنید، نگهداری آن‌ها در مکانی عالی و خشک دور از آفتاب و سایر عناصر آب و هوایی بهترین است.

نتیجه گیری

تصمیم‌گیری در مورد زمان تعویض لاستیک‌ها هم برای ایمنی خودروی شما و هم برای ایمنی دیگران مهم است. از این راهنما برای هدایت خود در مسیر درست و کمک به تعیین زمان تعویض به لاستیک‌های نو استفاده کنید.