آشنایی با تایر

لاستیک رادیال یا بایاس

یک گام مهم در انتخاب لاستیک توجه به نوع تکنولوژی تولید آن است . به طور معمول لاستیک های موجود در بازار در دو نوع بایاس و رادیال است . لاستیک های بایاس که از تکنولوژی قدیمی برخوردار هستند ، از الیاف و رشته های نخی استفاده می شود . درحالیکه در تولید لاستیک های رادیال از رشته های سیمی استفاده می شود . درحالیکه در تولید لاستیک های رادیال از رشته های سیمی استفاده می شود . فروشندگان تایر معتقدند که تایرهای بایاس اگر تحت تاثیر نیروهای عمودی قرار بگیرند ، سطح تماس آج آنها تغییر شکل داده و به مرور خالت جمع شده پیدا می کند . این مساله باعث کاهش عمر لاستیک و چسبندگی آن به جاده می شود. در مقابل تایرهای رادیال به دلیل ساختار محکم و تعییرات اندک شکل آج ها , درپیچ چسبندگی خوبی به سطح جاده دارند . این لاستیک ها به دلیل به کارگیری رشته های سیمی در ساختار خود ، تحمل سرعت بالاتری را نسبت به تایرهای بایاس دارند و عمر آنها نسبت به لاستیک های بایاس40 تا 60 درصد بیشتر است .

آگاهی از تاریخ تولید یک تایر

در جداره بیرونی لاستیکها یک عدد چهار رقمی درج شده است که مشخص کننده زمان تولید آن است . این عدد براساس سال تولید و تعداد هفته است . دو رقم اول تعداد هفته و دو رقم آخر سال تولید را نشان می دهد . قابل ذکر است مصرف لاستیک هایی از تاریخ تولید آنها بیش از 3 سال می گذرد مناسب نیست .

نکته هایی درباره رینگ

توصیه می شود هنگام انتخاب رینگ به نوع وسیله نقلیه ُ اندازه و نوع تایر (تیوبلس یا تیوب تایب ) توجه کنید . رینگ موردنظر حتما باید با استانداردوسیله نقلیه و متناسب با نوع تایر انتخاب شود.کارشناسان توصیه می کنند از رینگ های رنگ زده . بوسید. تاب دار یا جوشکاری شده استفاده نکنید . در صورت انتخاب تایر تیوبلس (بدون تیوب ) دقت کنید لبه های رینگ ( محل نشیمنگاه طوقه به تایر ) سالم و بدون زدگی باشد . همچنین از هرگونه تغییرات بر روی رینگ مثل جوشکاری . سنگ زدن و ساج انداختن و .. برهیز کنید .

تایرهای بدون تیوب یا تیوبلس (Tubeless Tire)

گونه ای از تایر هستند که به سبب بهره مندی از خصوصیات کیفی ویژه ای از جمله ایمنی بالا ، راحتی در کار و عملکرد خوب ، در میان انواع تایر جایگاه ویژه ای را بخواد  اختصاص داده اند . تایر تیوبلس از لحاظ ساختمان شبیه به لاستیک معمولی میباشد ، با این تفاوت که جدار داخلی آن بوسیله لایه نازکی از بوتیل (Butyl) بطور کامل عایق بندی شده است . این لایه لاستیک که از پلیمریزاسیون ایزوبوتیل بدست مس آید ، همان لایه نازکی است که در جدار داخلی تیوب های معمولی مورد استفاده قرار میگیرد . این لایه مانع نشتی هوا شده و بنابراین تایر و لبه چرخ تشکیل یک مخزن هوا را میدهند که مانند تیوب معمولی قابلیت نگهداری هوا را داراست . لذا در لاستیک تیوبلس نیازی به تیوب و روبان لاستیکی دور چرخ (flap) نیست . همچنین برخلاف لاستیک های معمولی که بر روی چرخ چند قسمتی (piece Wheel_Multi ) سوار می شوند ، لاستیک تیوبلس می تواند بر روی چرخ یکپارچه (Wheel Single _piece ) سوار شود . در صورتی که شیی مانند میخ وارد بدنه لاستیک معمولی و تیوب شود ، با سوراخ کردن جداره آنها موجب خارج شدن سریع هوا خواهذ شد . این در حالیست که در لاستیک تیوبلس پس از ورود میخ به بدنه پلاستیک اطراف آن به سرعت آب بندی شده و خود میخ نیز بعنوان درپوش راه خروج هوا را می بندد .

مزایای لاستیک تیوبلس

• نصب لاستیک تیوبلس بسیار ساده تر است.
• استفاده از آن موجب کاهش وزن خودرو می شود.
• تعداد قطعات کمتر و تعمیر آنها ساده تر است.
• افزایش عمر تسمه درون لاستیک (Bead) بسبب افزایش فضای خالی در چرخ که منجر به کاهش
انتقال حرارت از لنت ترمز خواهد شد.
• افزایش عمر تاج و دیواره جانبی لاستیک.
• افزایش تعادل جانبی بر سر پیچ ها و در هنگام دور زدن به دلیل کمتر بودن ارتفاع در مقطع لاستیک.
• عدم انفجار لاستیک به سبب پنچری و افزایش ضریب ایمنی.
• افزایش فاصله زمانی میان پنچری و خوابیدن لاستیک که به راننده این امکان را میدهد که خود را به
تعمیرگاه برساند.
• کاهش صدمات وارده از دست اندازهای مسیر به جلوبندی به سبب مقاومت لاستیک نسبت به ضربات وارده

• عدم امکان وجود پنچری ریز در لاستیک بدلیل ساختار خاص لاستیک تیوبلس.
• عدم امکان نفوذ شیء ریز از کناره لاستیک به داخل آن.

مشخصات لاستیک خودرو

روی دیواره بیرونی هر تایر، اعداد و کدهایی درج شده است که در حقیقت شناسنامه لاستیک خودرو
هستند. در ذیل مفهوم این علائم بیان شده است. در ادامه به شرح برخی از مهمترین آنها میپردازیم.   
اندازه تایر: اندازه لاستیک خودرو با علائمی همچون P۱۸۵/۶۰R۱۴ نشان داده می‌شود.که بدین معنی
میباشد: 
P = تایر خودروی شخصی  
 ۱۸۵= پهنای تایر  (برحسب میلیمتر)     
 ۶۰= نسبت ارتفاع دیواره لاستیک به پهنای آن (برحسب میلیمتر) 
R = رادیال   
۱۴= قطر رینگ (بر حسب اینچ)    
علاوه بر علائم بالا علائمی مانند S 91 بر روی لاستیک وجود دارد که به S  شاخص سرعت و به
عدد 91 عنوان شاخص بار یا حد بارگذاری می گویند.
حد بارگذاری: این عدد نماینده حداکثر وزنی است که تایر می‌تواند تحمل کند، هنگامی که حداکثر
مقدار مجاز فشار را داشته ‌باشد و بین صفر تا ۲۷۹ متغیر است. برای خودروهای شخصی، عدد حد
بارگذاری بین ۷۱ تا ۱۰۰ است.

روی دیوار بیرونی هر تایر ، اعداد و کدهایی درج شده است که در حقیقت شناسنامه لاستیک خودرو هستند . در ذیل مفهوم این علایم بیان شده است . در ادامه به شرح برخی از مهمترین آنها میپردازیم . 

اندازه تایر : اندازه لاسنیک خودرو با علایمی همچون P۱۸۵/۶۰R۱۴ نشان داده می شود . که بدین معنی میباشد 😛 = تایر خودروی شخصی  
 ۱۸۵= پهنای تایر  (برحسب میلیمتر)     
 ۶۰= نسبت ارتفاع دیواره لاستیک به پهنای آن (برحسب میلیمتر) 
R = رادیال   
۱۴= قطر رینگ (بر حسب اینچ)   

علاوه بر علایم بالا علایمی مانند S91 بر روی لاستیم وجود دارد که به S شاخص سرعت و به عدد91 به عنوان شاخص بار یا حد بارگذاری می گویند.

حد بارگذاری : این عدد نماینده حداکثر وزنی است که تایر می تواند تحمل کند ، هنگامی که حداکثر مقدار مجاز فشار را داشته باشد و بین صفر تا 279 متغیر است. برای خودروهای شخصی , عدد حد بارگذاری بین 71 تا 100 است .